Jakis czas temu (za czasów starej jeszcze kuchenki), robiłam pierwsze drożdżówki:)
Zainspirował mnie obrazek znaleziony gdzies w internecie (pokazujący ciekawy ich wyglad), tak wiec postanowilam zrobicc to sama:D Musze przyznac ze w smaku były baardzo dobre:)
Przepis:
Składniki na około 12 drożdżówek:
- 75g masła
- 250 ml mleka
- 25g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
- szczypta soli
- 70g cukru
- 500g mąki pszennej
Ponadto:
- nutella, jabłka prażone lub inne nadzienie
- jajko do posmarowania, roztrzepane
Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Wyrabianie i wyrastanie można też pozostawić maszynie do chleba. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Na każdy nakładać około łyżki nutelli lub innego nadzienia. Zawijać w takisposob jak na zdjeciach wyzej.
Uformowane drożdżównki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Można polukrować.
Smacznego:-)
wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam przepis :) Wyglądają przeapetycznie!
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuń